CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ
Od zawsze pamiętam, jak moja babcia piekła ciasto drożdżowe z kruszoną i ten zapach w całym domu ... mmmm... jak to pachniało <3 Najlepsze ciasto na świecie, a do tego jeszcze ciepłe - niebo w gębie jak to się mówi. Odkąd babci już nie było, przez wiele lat nie jedliśmy takiej drożdżówki. Mama nie ruszała się za nic co posiadało drożdże, a ja stwierdziłam, że czemu nie? Spróbuję zrobić coś z drożdży. Najwyżej nie wyjdzie. Nie spróbuje nie będę wiedziała. No i dałam radę! Ciasto wyszło, a drożdże to niezbędny składnik w mojej lodówce. Teraz non stop coś próbuję robić z tego produktu.
Ale do sedna. Co potrzebujemy do wykonania drożdżówki?SKŁADNIKI:
- 40 g świeżych drożdży
- 120 ml letniego mleka
- łyżeczka cukru
- 100 g roztopionego masła
- 500 g mąki
- 2 jajka + żółtko
- ok. 12 łyżeczek cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki mąki i cukru
- trochę margaryny

- proporcje
dla blachy 24 x 24 cm
- czas
przygotowania: ok. 2 – 2,5 h
- czas
pieczenia: 35-50 min.
- temperatura
pieczenia: 170 st.
WYKONANIE:
Krok 1. ROZCZYN
40 g
świeżych drożdży pokruszyć do 120 ml letniego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru.
Mieszać aż drożdże się rozpuszczą i odstawić na kilka minut aż wyrosną, przykryć
ścierką. W międzyczasie roztopić 100 g masła.
Krok 2. CIASTO
500 g
mąki wsypać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, letnie roztopione masło, 2 jajka + żółtko, ok. 12 łyżeczek
cukru, szczyptę soli. Wyrobić ciasto do momentu, aż samo będzie odchodzić od
dłoni. Ciasto nie potrzeba podsypywania mąką. Odłożyć pod przykryciem na ok. 40 min. Przygotować blachę – pokryć ją
margaryną i bułką tartą (lub papierem do pieczenia) i na to rozłożyć ciasto. Odstawić
na kolejne 15-20 min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę: 3
łyżki mąki, tyle samo cukru i trochę zimnej margaryny. Połączyć wszystkie
składniki i posypać ciasto. Następnie włożyć ciasto do piekarnika na ok 35-50
min. W temperaturze 170 st., opcja góra-dół. Czas pieczenia zależy od
piekarnika. Mój jest dość mocny, więc wszystko wychodzi dużo szybciej niż zamierzam. Dlatego polecam sprawdzić po 35 min. U mnie było gotowe po tym czasie.
Komentarze
Prześlij komentarz