CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

Od zawsze pamiętam, jak moja babcia piekła ciasto drożdżowe z kruszoną i ten zapach w całym domu ... mmmm... jak to pachniało <3 Najlepsze ciasto na świecie, a do tego jeszcze ciepłe - niebo w gębie jak to się mówi. Odkąd babci już nie było, przez wiele lat nie jedliśmy takiej drożdżówki. Mama nie ruszała się za nic co posiadało drożdże, a ja stwierdziłam, że czemu nie? Spróbuję zrobić coś z drożdży. Najwyżej nie wyjdzie. Nie spróbuje nie będę wiedziała. No i dałam radę! Ciasto wyszło, a drożdże to niezbędny składnik w mojej lodówce. Teraz non stop coś próbuję robić z tego produktu. 

Ale do sedna. Co potrzebujemy do wykonania drożdżówki?

SKŁADNIKI:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 120 ml letniego mleka
  • łyżeczka cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 500 g mąki
  • 2 jajka + żółtko
  • ok. 12 łyżeczek cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mąki i cukru
  • trochę margaryny
INFORMACJE:
  •   proporcje dla blachy 24 x 24 cm
  •   czas przygotowania: ok. 2 – 2,5 h
  •   czas pieczenia: 35-50 min.
  •   temperatura pieczenia: 170 st.




WYKONANIE:

Krok 1. ROZCZYN
40 g świeżych drożdży pokruszyć do 120 ml letniego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Mieszać aż drożdże się rozpuszczą i odstawić na kilka minut aż wyrosną, przykryć ścierką. W międzyczasie roztopić 100 g masła.

Krok 2. CIASTO
500 g mąki wsypać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, letnie roztopione masło, 2 jajka + żółtko, ok. 12 łyżeczek cukru, szczyptę soli. Wyrobić ciasto do momentu, aż samo będzie odchodzić od dłoni. Ciasto nie potrzeba podsypywania mąką. Odłożyć pod przykryciem na ok. 40 min. Przygotować blachę – pokryć ją margaryną i bułką tartą (lub papierem do pieczenia) i na to rozłożyć ciasto. Odstawić na kolejne 15-20 min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę: 3 łyżki mąki, tyle samo cukru i trochę zimnej margaryny. Połączyć wszystkie składniki i posypać ciasto. Następnie włożyć ciasto do piekarnika na ok 35-50 min. W temperaturze 170 st., opcja góra-dół. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Mój jest dość mocny, więc wszystko wychodzi dużo szybciej niż zamierzam. Dlatego polecam sprawdzić po 35 min. U mnie było gotowe po tym czasie. 


Smacznego


Komentarze

Popularne posty