KOKOSANKI
CIASTECZKA KOKOSOWE
Hej! Myślę, że dużo się nie pomylę jak znajdę tu dość sporo fanów kokosa i wszystko co z nim związane. Prawda? Wiórki kokosowe można dodać do wielu dań, deserów czy jeść same. Ja postanowiłam wykorzystać białka, które zostały mi po pączkach i zrobić kokosanki. Zobaczcie sami jak smakowicie wyglądają <3 A jaki to był zapach, smak... Musicie spróbować!

- 8 białek
- szklanka cukru
- 2 paczki wiórków kokosowych - ok. 400 g
- szczypta soli
- olejek waniliowy
WYKONANIE:
Przygotować sobie wszystkie składniki. Białka ubić, aż powstanie gęsta piana. Gdy powstanie już biały puch stopniowo dodawać po łyżeczce cukru - tak postępować z całą szklanką. Powstanie jednolita, gęsta konsystencja, do której dodaję po szklance wiórek kokosowych. Dodałam łącznie 6 szklanek. Po każdej mieszam masę łyżką. W międzyczasie dodać jeszcze szczyptę soli i kilka kropel olejku waniliowego lub innego. Gdy wszystko się dobrze połączy - formować małe kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do piekarnika na ok. 15-17 minut w temperaturze 170 stopni, funkcja góra-dół. Z tych proporcji wyszło mi 90 kokosanek.
Opis zdjęć:
1. Przygotowane składniki.
2. Ubite białka z cukrem.
3. Białka połączone z wiórkami kokosowymi.
4. Uformowane kokosanki.
5. Do piekarnika.
6. Upieczone <3
Komentarze
Prześlij komentarz