Przejdź do głównej zawartości
RWANY CHLEBEK ZIOŁOWY
RWANY CHLEBEK ZIOŁOWY
Jak wiadomo żyjemy trochę w czasach kryzysu. A to znaczy, że mniej wychodzimy z domów i więcej czasu spędzamy w kuchni. A to wiąże się z próbowaniem wielu różnych nowych dań jak i nauki pieczenia chleba. Jednym z nich może być chlebek ziołowy, które idealnie będzie pasował zarówno na śniadanie jak i kolacje. Kto jeszcze nie próbował - najwyższy czas to nadrobić! Bardzo polecam, jest mega pyszny, puszysty i znika w mgnieniu oka ;) A do tego prosty w wykonaniu #bolubięprosto.
SKŁADNIKI:
- 600 g mąki
- 50 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- suszona pietruszki + trochę świeżej
- 40 ml oleju
- 280 ml letniej wody.
MASŁO ZIOŁOWE:
- 120 g miękkiego
- świeża pietruszka
- czosnek granulowany
- suszony koperek
- sól
WYKONANIE:
Do miski wsypać mąkę, sól, suszoną i świeżą pietruszkę. Do tego dodać pokruszone drożdże, posypać je cukrem, dolać olej i wodę. Wszystko dobrze wymieszać i zagnieść ciasto. Powinno samo odchodzić od rąk. Następnie oprószyć ciasto mąką i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 1h. W międzyczasie przygotować masło ziołowe. Wszystkie składniki wystarczy dobrze wymieszać (ilość pietruszki, koperku i czosnku zależy od własnych upodobań smakowych).
Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy je na kształt prostokąta i smarujemy masłem ziołowym. Następnie wzdłuż dłuższego boku tniemy na paski o szerokości ok. 3-4cm. Każdy pasek należy zwinąć w harmonijkę i ułożyć ciasno jeden obok drugiego w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. No i do piekarnika na ok. 25 min w temperaturze 170°, funkcja góra-dół. Gotowe! Można jeść 🤩
Komentarze
Prześlij komentarz