CIASTECZKA Z TWAROGU

CIASTECZKA TWAROGOWE


Myślę, że dużo osób ma tak, że rano dostaje telefon z tekstem: "Hej! będę u Ciebie po południu na kawie, szykuj coś dobrego ;)". No dobra żartuje, może nie aż tak dużo z Was i niezbyt często to słyszycie, ale zdarza się co jakiś czas, prawda?. Tak więc mam dla Was przepis na idealne do kawki ciasteczka twarogowe. Robi się je bardzo szybko, jedynym minusem jest czekanie na ciasto do nich, które musi się dobrze schłodzić :D 

Okej nie przedłużam i zapraszam do przepisu.



 Składniki: 
✅ 450g mąki (pół na pół: pszenna i kukurydziana) 
✅ 230g zimnego masła 
✅ 300 g twarogu półtłustego lub chudego
✅ 2 łyżki cukru trzcinowego
✅ ok. 20 ml białka (u mnie od farmybialka.pl)
✅ cukier do obtoczenia.

 WYKONANIE:

Do miski wsypać mąkę, dodać do niej masło starte na grube oczka oraz cukier trzcinowy. Dobrze ze sobą połączyć. Następnie twaróg przerzucić przez praskę i połączyć z resztą składników na gładką kulę. Schłodzić kilka godzin – u mnie było to ok. 6. Po tym czasie podzielić masę na 2 części. Rozwałkować, wykrajać koła, obtoczyć z obu stron w cukrze i składać na ćwiartki, tzn. "kurze łapki". Z tych proporcji powinno wyjść ok. 50 sztuk. Do piekarnika na ok. 30 min, temperatura 170^, termoobieg. Do zarumienienia, trzeba pilnować ! ;) Smacznego!










Komentarze